• sozturk
  • 16 Mayıs, 2011
  • 0

#22Agustos İnternetime Dokunma

FİLTRE = SANSÜR

Son günlerin önemli konusu #22Ağustos, diğer bir deyişle Türkiye’de internet kullanımının resmi olarak filtrelenmesi. BTK Tarafından hazırlanan “İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar Taslağı” 2 Şubat 2011 tarihinde 2011/DK-10/91 no’lu karar ile onaylanarak 22 Ağustos tarihinde yürürlüğe girilmesine karar verildi. İlgili taslağı hazırlayanların ortay atmış olduğu gerekçe çocukları korumak olsa da aslında detaylı olarak incelediği zaman olayın çok daha kapsamlı ve tüm internet kullanıcılarını derinden etkilediği gözükmektedir.

İlgili yasa kapsamında 22 Ağustos sonrası tüm internet kullanıcıları BTK’nın sunmuş olduğu 4 filtre paketinden (aile, çocuk, yurtiçi ve standart paket) birini seçmek zorunda kalacaktır. Herhangi bir filtre paketini seçmemiş olanlar otomatik olarak standart pakete dahil olacaklar. Bu filtreleme ile sadece çocuklaın değil tüm internet kullanıcılarının hangi internet sitelerine girip giremeyeceklerine devlet karar verecek.

BTK tarafından 5 Mayıs 2011 tarahinde kamuoyunda oluşan tepkilerden sonra bir basın açıklaması yapıldı (İlgili basın açıklaması). Son yıllarda yaşadığımız internet yasaklarından sonra ne yazık ki yapılan bu basın açıklaması benim endişelerimi karşılamaktan çok uzak kaldı.

Filtre kelime karşılığı süzgeç, süzek anlamına gelmektedir. İnternette uygulanmaya konacak filtre de sizin yerinize internette yer alan siteleri belirli kriterlere göre geçişine izin vermeyecek bir yapı anlamına geliyor. Anlayacağınız üzere birileri sizin adınıza hangi bilginin faydalı, hangisinin faydasız olduğuna karar verecekler. Tabi karar veren kişi veya kişilerin ne kadar objektik karar verebilecekleri ayrı bir tartışma noktası. BTK’nın son dönemde gerçekleştirdiği uygulamalar(internet servis sağlayıcılarına gönderdiği yasaklı kelimeler listesi (tepkilerden sonra kararından geri adım attı)), yasaklanan siteler, bloglar göz önünde bulundurulduğunda yapılan düzenleme konusunda internet kullanıcıları olarak ilerisi için endişelenmekte haklı olduğumuz gözüküyor.

15 MAYIS BURSA İNTERNETİME DOKUNMA YÜRÜYÜŞÜ

Haftasonu Bursa’da olduğumdan, yapılan bu düzenlemeye tepkimi göstermek için Bursa’da Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’nda toplanan yürüyüşe katılmaya karar verdim. Aslında yıllardır Bursa’da yaşamış biri olarak katılımın çok fazla olmayacağını düşünmüştüm. Böyle düşünmemin sebebi Bursa’da yaşayan insanların pek çok olayda tepkisiz kalmasından kaynaklanıyor.

FSM’ye vardığımdan orda gördüğüm kalabalık beni oldukça mutlu etti. Yaklaşık 300-400 civarında katılımcıyla iyi organize olmuş bir biçimde ve çevreye en ufak bir rahatsızlık vermeden, zaman zaman çevrede oturan insanların evlerinden de destek olduğu güzel bir eylem gerçekleşti.

#22Agustos

 

 

 

 

 

 

Bir Cevap Yazın