• sozturk
  • 17 Kasım, 2011
  • 0

Don Juan’ın Gecesi

Oyun Atölyesi oyunu olan Don Juan’ın Gecesi oyunu hakkında okuduğum yorumlardan sonra biraz endişeyle gittim oyuna. Tiyatro’nun anlık performansı yansıttığını düşündüğüm ve oynayanlar arasında Haluk Bilginer olduğu için, okumuş olduğum olumsuz yorumları görmezden gelmeye çalışarak, ön yargısız bir şekilde gittim oyuna.

Don Juan’ın Gecesi oyunu başarılı oyuncu performanslarına rağmen durağan bir başlangıç ve sönük bir sonla bende beklediğim etkiyi bırakmadı.

Yazan Éric-Emmanuel Schmitt, Çeviren Şehsuvar Aktaş, Yöneten Kemal Aydoğan, Sahne Tasarımı Bengi Günay, Müzik Tolga Çebi, Oynayanlar Haluk Bilginer, Gülen Karaman, Güneş Berberoğlu, Funda İlhan, Zeynep Alkaya, Evrim Alasya, Muharrem Özcan, Umut Temizaş, Seda Türkmen, Selin Yeninci

Oyun kadın ve erkek ilişkisini farklı bir bakış açısıyla yansıtıyor. Don Juan efsanesiyle ilgili daha önce bir şeyler duymuş olmalısınız. Oyunun yazarı Éric-Emmanuel Schmitt Don Juan efsanesini kendi bakış açısıyla anlatmış. Don Juan çapkın, hovarda bir karakterdir.

Oyunda Haluk Bilginer’in canlandırdığı Don Juan karakterinin geçmişte etkilediği kadınlar ve bu kadınların onu yargılaması işleniyor. Kadın erkek ilişkileri açısından duyduğunuzda size çok tanıdık gelecek başarılı tespitler yapılmış. Benim için oyunun en keyifli yanı bu tespitlerdi.

Oyun Atölyesi sahne tasarımlarında genellikle sade bir sahne düzenlemesi karşımıza çıkıyor ancak bu akşam bu sadelikten biraz rahatsız olduğumu hissettim. Sahnenin en arka duvarının düz siyah olarak kullanılması çok doğru bir tercih olmadığını düşünüyorum. Seyirci açısından bu tercihin biraz gözleri yorduğu kanaatindeyim.

Oyunda oyuncuların performansları gerçekten başarılıydı. Haluk Bilginer yine bildiğimiz şekilde ustalığını sahnede başarıyla sergiledi. Oyunda Angelique De Chiffreville karakterini canlandıran Seda Türkmen ve Şovalye Chiffreville karakterini canlandıran Umut Temizaş oynadıkları rollerin hakkını fazlasıyla verdiler . Benim için oyunun en başarılı oyuncuları bu ikiliydi. Seda Türkmen’in 2010 yılı Dokuz Eylül Üniversitesi Sahne Sanatları Bölümü mezunu olduğunu öğrendiğimde oldukça şaşırdım. Gelecek dönemde gerçekten tiyatro sahnesinde daha pek çok başarılı oyununu izleyeceğimizi düşünüyorum.

Oyun bu sezon sahnelenmeye devam edecek diye tahmin ediyorum. Muhteşem bir oyun izleyeceğinizi söyleyemem ancak kadın erkek ilişkilerine farklı bir açıdan bakmak istiyorsanız oyuna gitmenizi kesinlikle öneririm.

Bir Cevap Yazın