• sozturk
  • 21 Temmuz, 2011
  • 0

MAC OSX Lion

Apple uzun süredir üzerinde çalıştığı OSX işletim sisteminin son sürümü olan OSX Lion 20.07.2011 tarihi itibariyle son kullanıcıların da erişimine açıldı. Yaklaşık 4 GB boyutunda setup dosyasını Mac App Store’dan indirebilirsiniz. (8Mbit internet hızıyla yaklaşık 1/1,5 saate iniyor) OSX Lion App Store satış fiyatı 29,99 $ dolar.

Resmi İnternet Sistesi http://www.apple.com/macosx/ (İngilizce)

KURULUM

Sistem gereksinimleri

– Intel Core 2 Duo, Core i3, Core i5, Core i7, ya da Xeon İşlemci
– 2GB ram
– OS X v10.6.6 ya da daha üst sürümü (tavsiye edilen 10.6.8 )
– 7GB boş disk alanı
– Bazı özelliklerin kurulumu için internet erişimi ve Apple ID’ye ihtiyaç duyulabilir.

Kurulum aşamasına geçmeden önce tedbir amaçlı olarak bilgisayarınızda yer alan dosyaları yedeklemenizi tavsiye ederim.

OSX Lion tam olarak OSX Snow Leopard ile uyumlu olarak hazırlanmış bir işletim sistemidir. Bu yüzden mevcut sisteminiz üzerine doğrudan kurulum yapabilirsiniz. Kurulum tamamlandığında takip ettiğinizde mevcut yazılım ve dosyalarınızın aynı şekilde korunduğunu göreceksiniz. Kendi kullandığım yazılımlar üzerindeki testlerime göre % 90’ı çalışıyor.

OSX Lion’un performansıyla ilgili sıkıntı yaşarsanız OSX Snow Leopard’ı sıfırdan tekrar kurup içine uygulamalarınızı yüklemeden boş bir işletim sistemi üzerinden OSX Lion kurulumunu yeniden gerçekleştirin.

YENİLİKLER

  • Multi-Touch Gestures (TrackPad Çoklu Dokunma Desteği)
    OSX Snow Leopard’a göre TrackPad’in çoklu dokunma fonksiyonları arttırılmış.
  • Full-Screen Apps (Tam Ekran Uygulama Desteği)
    Mail, iCal, Safari, Photo Booth, FaceTime, Preview ve daha pek çok uygulama tam ekran çalışma desteği sunuyor.
  • Mission Control (Çalışan Tüm Uygular)
    Çalışmakta olan tüm uygulamaları (Tam ekran çalışanlar dahil) tek pencere üzerinde görmenize ve bunların arasında geçiş yapmanıza imkan tanıyor. (TrackPad üzerinde 3 parmağınızda aşağı yukarı hareketle açabilirsiniz)
  • Mac App Store
    OSX Snow Leopard’ın son dönemlerindeki güncellemeleriyle birlikte hayatımıza girmiş olan Mac App Store biraz daha geliştirilmiş.
  • Launchpad
    Daha önce Apple’ın Iphone ve Ipad’den alıştırdığı uygulama ekranı konseptinin bir benzerini OSX Lion’da görüyoruz. Tüm uygulamalarımızı tek ekran üzerinden takip edebiliyoruz. Aynı zamanda sayfalama ve klasörleme desteği de sunuyor.
  • Resume
    Benim en çok özellik bu oldu diyebilirim. Mac’inizi kapatırken size seçenek olarak bir sonraki açılışta mevcut çalışan uygulamaları açıp açmaması gerektiğini soruyor. Böylece daha önce hangi uygulamalar açıktı nerede kalmıştım gibi bir soru kalmıyor kafanızda.
  • Auto Save & Versions (Otomatik Kayıt ve Versiyonlar)
    Bu özellik ile kaydetmeyi unuttuğumuz dosyaları kaybetme devri sona eriyor. Çünkü OSX Lion siz kaydetmemiş olsanız bile sizin yerinize tüm düzenlemelerinizi otomatik olarak kayıt ediyor. Kayıt özelliğine ek olarak dosyayı kilitleme ve bir önceki versiyona geri dönme gibi farklı versiyonları içinde barındırıyor.

MAC OSX Lion’da benim en çok gözüme çarpan özellikler bunlar oldu. Daha çok yeni olduğu için tüm özelliklerini tam anlamıyla denememiş olsam da ilk izlenim olarak beni fazlasıyla memnun etti. Önümüzdeki günlerde daha detaylı inceleyerek yine fikirlerimi sizinle paylaşacağım.

Not: Apple MAC OSX Lion’la beraber 250+ özelliğin geldiğini söylüyor. Bakalım bu özelliklerin ne kadarını keşfedebileceğiz.

Bir Cevap Yazın