• sozturk
  • 16 Ağustos, 2012
  • 1

“Yeni Nesil Web”in Doğuşu

Web teknolojilerinin doğuşu 1990 yılların ilk çeyreğine dayanmaktadır. Geride kalan 20 yılda gelişen teknoloji ve ihtiyaçlar doğrultusunda web pek çok revizyon geçirdi.

HTML (Hyper Text Markup Language) internetin temel dilini oluşturmaktadır. Günümüzde 2000 yılında yayınlanmış olan XHTML 4.0.1 sürümü yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak tarayıcılarda yaşanan derleme sorunları, yapılan geliştirmelerde yazılan fazladan kodların işlev ve performans üzerindeki etkisi, gelişen teknolojiyle beraber yeni ihtiyaçların ortaya çıkması HTML dilinin yeniden yapılandırılmasını zorunlu kıldı. Bu ihtiyaç doğrultusunda W3C ve WHATWG birlikte hareket ederek HTML dilinin yeni sürümü olan HTML5’i geliştirildi. HTML5 dilinin gelişimi hala devam etmektedir.

CSS (Cascading Style Sheets) stil şablonları web sayfalarının temel biçim dosyalarını oluşturmaktadır. Web teknolojilerindeki gelişmelere paralel olarak kullanılmakta olan CSS 2 versiyonu gereksinimleri karşılamakta yetersiz kaldı. Bu doğrultuda HTML5 ile birlikte gelişimini sürdüren CSS3 versiyonu ortaya çıktı.

Chrome, Firefox, Safari, Opera ve Internet Explorer gibi yaygın kullanılan web tarayıcılarının son sürümlerinde HTML5 ve CSS3’ün pek çok özelliğini kullanma şansına sahipsiniz. Ancak HTML5 ve CSS3’ün henüz geliştirilmeye devam ediliyor olması ve tarayıcılardaa yaşanan sorunlar sebebiyle yaygınlaşması için biraz daha zaman geçmesi gerekmektedir.

Yeni nesil web, tüm gelişme ve geliştirmelere paralel olarak daha anlamlı kod yazılması, fazladan kod yazımının minimum seviyelere indirilmesi, kullanıcılara daha kullanışlı ve esnek web deneyimi sağlaması olarak adlandırılabilir. Akıllı telefonlar olarak bahsedebileceğimiz cihazların yaygınlaşmasıyla beraber günümüzde mobil teknolojilerde web’in kullanımı her geçen gün artmaktadır. Bu yüzden web kaçınılmaz bir şekilde kendini yenilemek ve geliştirmek durumunda kaldı. Bu durum yeni nesil web’i ortaya çıkardı.

Önümüzdeki dönem yeni nesil web pek çok yeniliği beraberinde getirecek gibi görünüyor. Bu süreçte ben de buradaki paylaşımlarıma yeni nesil web konusunda daha detaylı bilgiler aktarıyor olacağım.

Yorumlar

HTML5’e Giriş | Sedat Öztürk 17 Ağustos 2012, 20:48 / Cevapla

[…] Yeni Nesil Web’in Doğuşu başlıklı yazımda web teknolojilerinde ortaya çıkan son gelişmelerle ilgili kısa bir giriş yapmıştık. Bu yazıda Yeni Nesil Web’in temel yapı taşı olan HTML5 işaretleme dili konusuna biraz daha detaylı olarak bahsedeceğiz. […]

Bir Cevap Yazın