• sozturk
  • 17 Ağustos, 2012
  • 1

HTML5’e Giriş

Yeni Nesil Web’in Doğuşu başlıklı yazımda web teknolojilerinde ortaya çıkan son gelişmelerle ilgili kısa bir giriş yapmıştık. Bu yazıda Yeni Nesil Web’in temel yapı taşı olan HTML5 işaretleme dili konusuna biraz daha detaylı olarak bahsedeceğiz.

HTML5 web teknolojilerinde ortaya çıkan gelişmelere paralel olarak ve kullanıcı ihtiyaçları doğrultusunda ortaya çıktı. W3C ve WHATWG tarafından HTML 4.0.1 sürümü revize edilerek yeni standartlarda HTML işaretleme dili standardı olarak geliştirildi.

HTML5’in ortaya çıkardığı bu gelişim pek çok yeniliği beraberinde getirmiştir. Bu yeniliklerin gerek geliştirici gerekse de kullanıcıya sağladığı temel avantajları:

  • Geliştirici açısından artık kod yazımını minimum seviyelere indirmekte,
  • Geliştirilen projelerde kodlar daha anlamlı ve okunabilir bir yapıya dönüştürmekte,
  • Projeler için zaman maliyetlerini çok daha aşağı çekmekte,
  • CSS3 ve JavaScript ile daha uyumlu ve etkin çalışmakta,
  • Eklentilere ihtiyaç duymadan video/audio oynatıp, animasyonlar oluşturabilmekte,
  • Farklı platformlar için geliştirmeler yapmayı daha kolay kılmakta,
  • Kullanıcılar için farklı platformda web teknolojilerinin kullanımı daha kullanıcı dostu yapılara kavuşturması gibi özellikleri sıralayabiliriz.

HTML5 ‘in ortaya çıkmasıyla birlikte daha önce kullanılan bazı işaretleme dili etiketleri kullanımdan kaldırıldı. Kullanımdan kaldırılan bu etiketler:

<acronym>, <applet>, <basefont>, <big>, <center>, <dir>, <font>, <frame>, <frameset>, <noframes>, <s>, <strike>, <tt>, <u>, <xmp>

Günümüzde en çok kullanılan işaretleme dili HTML 4.0.1’tir. HTML 4.0.1 sürümünde kullanılan dil yapısı önceki sürümlere göre oldukça düzenli olmasına rağmen yine de kod kalabalığını içinde barındıran bir yapıdaydı ve kodların takibi ve okunmasında güçlük yaratıyordu. Video, audio, 3 boyutlu nesneler v.b. web elemanları için HTML 4.0.1 sürümü tek başına yetersiz kalmaktaydı. Bu yüzden flash, ActiveX gibi eklentiler kullanılması gerekiyordu. Tüm bu ihtiyaçlar çerçevesinde HTML5 diliyle beraber aşağıda yer alan etiketler ortaya çıktı.

<canvas>, <audio>, <video>, <progress>, <caption>, <header>, <nav>, <footer>, <article>, <aside>, <command>, <datalist>, <details>, <embed>, <figcaption>, <figure>, <hgroup>, <keygen>, <mark>, <meter>, <nav>, <output>, <rp>, <rt>, <ruby>, <section>, <source>, <summary>, <time>

Yukarıda yer alan yeni HTML5 etiketleri pek çok yeniliği ve özelliği beraberinde getiriyor.

Sonraki yazılarda yeni HTML5 etiketlerine ilişkin detaylı bilgileri, HTML5 kullanım örnekleri ve tarayıcı uyumlulukları hakkında bilgilere yer veriyor olacağım.

 

Yorumlar

HTML5 Canvas Çizim Tuali | Sedat Öztürk 2 Eylül 2012, 20:50 / Yanıtla

[…] HTML5’e giriş isimli yazıda HTML5 ile birlikte gelen yeni etiketlerden kısaca bahsetmiştik. Bu yazıda da HTML5 ile birlikte gelen <Canvas> etiketiyle ilgili giriş yapacağız. […]

Bir Cevap Yazın